Norbert van Berckel  Directeur Kenniscentrum Filantropie

In deze Geefwijzer ziet u hoe transparant een goed doel is en wat de kans is dat het goede doel een substantiële maatschappelijke prestatie neerzet. U kunt ook lezen wat donateurs van een goed doel vinden. Dit alles helpt u bij het vergelijken van goede doelen en het vinden van een organisatie die u wilt steunen.

Hoe werkt het?
Wat deze site biedt
  • Compleet overzicht
  • Detail informatie
  • Geef uw mening
  • Eenvoudig doneren
Contactinfo

Wilt u meer informatie of heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Goed doen goed zichtbaar

Goed doen goed zichtbaar
Het ene goede doel is het andere niet. Stichting Kenniscentrum Filantropie, beheerder van deze online Geefwijzer, wil het goed doen van Nederlandse goede doelenorganisaties op een transparante wijze zichtbaar maken. Niet door kosten en directiesalarissen naast elkaar te zetten, maar door u inzicht te geven in criteria die allen verband houden met de kans dat een goed doel een grote positieve maatschappelijke prestatie levert.
 
Wetenschappelijk onderzoek
De criteria op basis waarvan de prestaties van goede doelen in de Geefwijzer inzichtelijk zijn gemaakt, komen voort uit wetenschappelijk onderzoek verricht door het Erasmus Centre for Strategic Philanthropy (ECSP). Het onderzoek heeft geleid tot een set aan criteria die de Performance Prediction Scan (PPS) vormen. Ieder criterium uit de PPS draagt bij aan de kans op een positieve maatschappelijke prestatie.
 
Hoe het werkt
In deze Geefwijzer is de prestatie van goede doelen op de PPS weergeven aan de hand van drie pijlers: transparantie, organisatie en activiteiten. Ieder criterium binnen deze pijlers houdt verband met een positieve maatschappelijke prestatie. Vindt u het belangrijk dat een organisatie heel transparant is, dan kunt u sorteren op de beste resultaten op transparantie. Wilt u juist dat een organisatorisch heel goed op orde is, kijk dan naar welk goed doel binnen de organisatie pijler het best naar voren komt.
 

Informatie over de drie prestatie pijlers en de methodiek

Een goede doel, maar niet vindbaar?

Registreer dan hier uw goede doel bij Kenniscentrum Filantropie.

Voordelen van een volledig profiel

Kenniscentrum Filantropie heeft samenwerkingsverbanden met de Charity Desks van diverse banken. Vermogende klanten worden bij de besluitvorming over de bestemming van het vermogen, via erfenis of donatie, door deze afdeling begeleid. Om deze klanten goed te kunnen adviseren raadplegen de banken real-time de data in Kenniscentrum Filantropie. Op dit moment staan er ruim 30.000 organisaties in de database. Hierdoor biedt het kenniscentrum een breed spectrum aan goededoelenorganisaties aan, zodat banken een transparant en objectief advies kunnen geven aan hun klanten.

Een potentiële donateur kiest doorgaans namelijk voor een organisatie waarover voldoende informatie beschikbaar is om een weloverwogen keuze te maken. Zij zien graag de impact en effectiviteit van hun schenking. Het loont dan ook om het organisatieprofiel periodiek te actualiseren met de meest recente activiteiten, resultaten, bestuurssamenstelling en jaarcijfers.

Elk jaar gaat er via deze weg voor ongeveer € 4 miljoen naar goede doelen. Het loont dus de moeite om een goed ingevuld organisatieprofiel in de database te hebben staan.

Waar worden de gegevens van uw organisatie weergegeven? Klik hier voor meer infomatie.

ECSP Logo

Erasmus onderzoek

Het ECSP ontwikkelde een Performance Prediction Scan die prestatiegericht goed doen stimuleert.

Met de NRC Charity Awards worden Nederlandse goededoelenorganisaties die staan ingeschreven bij Kennisbank Filantropie, uitgedaagd om hun beste advertentie in te sturen naar NRC Media en hiermee aan de lezers over te brengen wat dit goede doel beoogt en waarom dit doel gesteund moet worden.